Skansberget får ny glans i höstmörkret

Nyasfalterade vägar, lagning av staket, lite mer gräsmatta och nya bänkar. Under hösten görs den lilla parken mot Skolgatan och kringelkrokuppgången till Skansen Kronan fina igen.

Tiden har satt sina spår i asfalten i serpentinvägen som tar turister och göteborgare upp till Skansen Kronan från Skanstorget. Nu ser park- och naturförvaltningen till att ta bort sprickorna och ogräset som trängt sig igenom den gamla beläggningen genom att skrapa bort och lägga dit ny hela vägen upp till borgen.

En finputsning
På samma gång passar man på att göra delar av parken som vetter mot Skolgatans början lite grönare än tidigare.
– Vi tar bort den smala vägen som går innanför muren längs med Skanstorget mellan Kastellgatan och Bulteklubbsgatan. Där anlägger vi en gräsmatta så att ytan kan användas till picknickar i stället, säger parkintendenten Johan Blomqvist, som har ansvar för park- och naturförvaltningens områden i Majorna-Linné.
I samma veva lagas även den gamla murdelen en bit upp i sluttningen som gångstigen mot bergets början vilar på. Nya vilobänkar får ersätta de gamla och staketen som börjat falla sönder på vissa ställen på vägen upp mot fästningen görs hela igen.
– Staketen renoveras så att de kommer att gå i samma 1800-tals stil som de alltid gjort. Det är problematiskt med gamla staket där rosten letat sig in, men i det här fallet ser vi det som en vinst att använda det som finns på plats. För estetiken och historiken, säger Johan Blomqvist…

Läs hela artikeln här >>